2016. már 29.

Szemetelünk, közmunkálunk

írta: Falusi Élet
Szemetelünk, közmunkálunk

"Sütött a nap nyakra, főre
Kismacskára, háztetőre.
Rámosolygott szépen sorra,
Tóbiásra és a csokorra."

Sütöget persze, de én nem szeretnék a már nagyon elcsépelt "tavaszodik", meg "itt a tavasz", illetve a "végre" felkiáltásokkal élni, mert a csapból is ezek folynak úgy, hogy közben majd megfagytunk az ünnepek alatt, az eső is esett, szóval.... Sejtelmes virágos képek helyett pedig egy igazi falusi célzás a megújulásra:

img_2087.JPG

Legyen is ez bármi azon túl, hogy giliszták. Illetve ma a közeli Mérsékelten Nagyobb Kisvárosban láttam, hogy a gólyák sem vesztegetik az időt. A kertben rengeteg a jácint, olyan erős illatuk van, hogy messziről érezni. A temérdek tulipán is lassan kinyílik, szóval azért tényleg szép. Ettől függetlenül majd akkor mondom, hogy tavasz van, ha tényleg azt látom. Nekem most egyébként fáj a torkom nagyon, így pláne nem érzem még a bizsergést a torkomon kívül. Az is inkább mar, mint bizserget.

Nemcsak a gólyák lettek többen, hanem kirajzottak a közmunkások is. Vannak persze télen is bőséggel az utcákon, de a jó idő őket is előcsalogatja jobban. Előre szólok, hogy sem gazdasági, sem szociológiai elemzésbe nem megyek bele, csak mint jelenség, mint látvány foglalkoztat egy kicsit. A faluban egyébként száz közmunkás van. Ők dolgoznak a tésztagyárban, az asztalos műhelyben, a "parkokban" és a """""sétálóutcán""""" is.
Szóval ma reggel sietve haladtunk át a már fentebb említett városba, amikor is a szomszédos kis putris város szélén egy nagyobb fiatal férfi csapatot pillantottam meg. Óhatatlanul lelassítottam, mert gondoltam, itt most valami történik. De csak annyi, hogy két srác kapával turkálta az árokpartot, nyolc (!!!!!) másik pedig zsebre tett kézzel nézte meredten. Pár méterrel arrébb hasonló összejövetel, csak ott ketten ültek valamin, négyen pedig fel-alá sétálgattak, illetve nézték az autósokat. A kapálósnál felmerült bennem a kérdés, hogy vajon mi lehet a munkamegosztás??? A falunk szélén is van több ilyen fizikai munkás csoport folyamatosan az év során, akik hasonlóan töltik a napokat és ott is mindig az van, hogy ketten metszik a bokrokat, hatan meg nézik. Hogy döntik el, hogy ki csinálja, ki az aki pedig nézi? Vagy időnként cserélnek? Engem ez őszintén, nagyon érdekelne. Ha valaki tudja, kérem, a kommentben jelezze mindenképpen. Amikor jöttünk haza dél körül, akkor a kisebb csapat ugyanott tartott a munkában, a nagyobb, kapával rendelkező munkacsoport pózt váltott. Mindenki ült és két fiú (nem tudom, hogy ugyanaz-e) ütögette a beton szélét szórakozottan, a többi pedig a térdére borulva meditált.

BRÉKING!!!!

img_4879.JPG

Mondjuk azt, hogy az ott a falon, az sár. Négy boci született, sajnos egy meggondolta magát és mégsem volt kedve közöttünk lenni. :(

img_4916.JPG

Két kocámtól 19!!!! malacka született. Az egyik koca sajnos egy kicsit agyonnyomott. Az a durva, hogy még így is átlag feletti teljesítmény. Még nem láttam őket, mert még tart a szünet az oviban és Emma visítását most egyik kismamának/fiatal anyukának nem kívánom.

Szaporodunk szépen. Nagy dolog ez, tavaly még nem is sejtettük, hogy mostanra már disznászkodunk is.
Csak lenne végre olyan az idő, hogy az ember gondol egyet és kimegy abba a majorba is. Amúgy ilyen a talajvíz:

img_4880.JPG

Ezt meg a szülővárosom közelében lőttem:

img_4908.JPG

Mint egy kis tavacska, pedig nem az.

Erről sajnos eszembe jutott egy másik téma, ami régóta foglalkoztat és nyomaszt is. A szemetelés.
El sem tudná az ember képzelni, milyen szemetelősek az emberek erre. És nem a cigaretta csikkekről beszélek elsősorban. Kezdjük például a nagy beszélgetések területét jelző nagy mennyiségű szotyihéjjal. Ami olyan undorító szerintem, mert azt jó sokan a szájukkal juttatják a földre.
Aztán a kedvencem az óvoda körül 3-4 gondosan egymásba illesztett joghurtos vagy pudingos pohárka. Nem tudom elképzelni, amikor anyuka elkéri a három gyerekétől a pohárkákat, szépen egymásba illeszti, majd elhajítja a fűre. Csokipapírok a bokrok ágai közé dugdosva. Az árkokban chipes zacsi, sörös doboz, üdítős doboz, üveg, csoki papír, minden. Valamelyik reggel mandarinhéj vezette szépen az eltévedtet a házunktól az utca végéig. Egyszerűen nem értem. Nincs, ami megakadályozza azt a bizonyos mozdulatot???? Egyszer mondjuk láthattam is közelről, azóta is sokkol, ha eszembe jut. Egy szép, csucsógós, sáros délelőttön egy utassal mentem az egyik városban. Az utasom evett. Mikor végzett, lehúzta az ablakomat és kidobta a szemetet a városközpont utcájára, a morzsát pedig nagyon alaposan, gondosan lesöprögette a kocsim szőnyegére. Megrökönyödve, minden bizonnyal mindenféle arcokat vágva néztem és nem akartam elhinni, hogy ez tényleg megtörténik. Az, hogy a falu egy komplett kis szemétégető, azt már "megszoktam", de hogy még szórják is mindenfelé, azon már nem tudom túltenni magam. Egyébként egyszer a férjemnek mesélte az egyik helyi erő, hogy ő bizony egyszer ásott egy nagy gödröt, belehordta az összes szemetét és nyolc nap, nyolc éjjel égett a tűz. A férjem hitetlenkedve mondta neki, hogy de hát nem is ég el minden...mire az úriember: dehogynem Ferikém....dehogynem. Hidd el, minden elég.

img_4917.JPG

A kátyú persze zavarja őket. Nem mondom, valóban elég durva az úthálózat. Ez meg úgy megy, hogy mindenki tudja a másikról, hogy kire, mire szavazott. Akikre, amikre lehet szavazni, azok is tisztában vannak ezzel természetesen. Aki jól szavazott azzal a bizonyos dologgal vagy személlyel kapcsolatban, annál jobbak az ilyen-olyan viszonyok, akik nem, ott sajnos a következő ciklusig semmi jóra nem érdemes számítani. Volt néhány hónapja egy szavazás az iskolában, ahol a szülőknek kellett valamit megszavaznia. Attól függetlenül, hogy ez csak a szülőket és gyermekeiket érintette, az egész falu ettől volt hangos. Mindenki hordja szépen a bélyeget, hogy hogyan is szavazott, azóta is. Mellesleg több szavazat érkezett be, mint ahány szülő van, de ez persze már egy másik kérdés. :)

Apjuk! Mennyé' má' el a sarokra krumpliért! Hozzál vagy egy ládával!

img_4895.JPG

Végül egy "természetfotó". Ez kérem egy szaloncukor, aminek csak a tölteléke kellett a hangyáknak.

img_4905.JPG

Szólj hozzá