2016. júl 28.

Szerelem a faluban

írta: Falusi Élet
Szerelem a faluban

"Love is in the air
Everywhere I look around
Love is in the air
Every sight and every sound
And I don't know if I'm being foolish
Don't know if I'm being wise
But it's something that I must believe in
And it's there when I look in your eyes"

img_5486.JPG

Egyszer egy esküvőn voltunk, én szingliként és éppen engem piszkált a rokonság egy része, hogy miért nincs fiúm, ment a csipkelődés, "vicces" beszólogatás, amikor Attila, a nagynéném férje, akit én nagyon, de nagyon szerettem (sajnos pár hónapja elment) megjegyezte: Nevetgélünk, nevetgélünk, de nem is olyan egyszerű dolog ez. Talán az egyik legnehezebb dolog az életben társat találni. Emlékszem, fellélegeztem. Végre, valaki feloldozott bűnöm alól, hogy egyszerűen nem találom azt az embert, pedig tisztességgel keresem. Azóta is igazat adok neki, mert bizony nagyon nehéz rábukkanni arra a bizonyos valakire, de legalábbis egy igazi társra. Nem hiszem, hogy a mai világban rosszabb a helyzet, mint bezzegannakidején, mert akkor sem volt egyszerű. Főleg, ha esetleg már akkor jött szembe az a a bizonyos, amikor már ott volt a házastárs, meg a két-három-négy gyerek. Ráadásul negyedik feleségként pláne nem mondhatom, hogy jajnemigazmárhogynemtalálszvalakitneválogass.

Amióta ide költöztünk, be kell vallanom, hogy nagyon izgat, hogy milyen is a falusi szerelmi élet. Mindig szívesen hallgatok helyi pletykákat erről anélkül, hogy a szereplők kiléte egyáltalán érdekelne. Csak maga a történet, illetve az, hogy egy-egy dologból végül milyen történetek kerekednek.

Az első nagy megdöbbenés az volt, amikor hallottam csak úgy mellékesen, hogy tudod, aki az izével csalja a férjét. Tessék???? Egyik falubéli a másik falubélivel csalja a szintén falubéli férjét? Igen! Naná! Sőt! Aztán csak úgy jöttek a történetek. Az egyik helyi lakos a Közeli Nagyvárosba jár egy Másik Falubelivel titkos találkára. Létezik olyan bátor harcos is, aki több férjet is elcsábított már. Én meg nem akarom elhinni, hogy egy ilyen kicsi, zárt közösségben ezt meg lehet tenni. Olyan érdekes amúgy a közönség hozzáállása is, mert ugyan háborognak, kibeszélik, szétkürtölik, de úgy alapvetően mégis egy elfogadott dolog ez. Lehet, hogy nagyon maradi a felfogásom, de számomra nagyon bizarr dolog egy ilyen túlságosan is bensőséges hangulat.

Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik időközben rájönnek, hogy rosszul döntöttek. Mint azt már említettem, sokan nagyon fiatalon kötnek házasságot és vállalnak gyereket. Az, hogy tíz év múlva, amikor "felnőnek", rájönnek, hogy ezt mégsem kellett volna, egyáltalán nem meglepő vagy elítélendő. Viszont a kiút az már el van zárva. Mit szólna a falu? És ezt már hallottam így, szó szerint. Nagyon elszomorító. Nem vagyok válás párti, de nagyon szomorú élet lehet az, amikor rájövünk, nem vagyunk boldogok, és már nem is lehetünk.

bicikli.jpg

Ez a két bicikli itt parkolt az utcában. Amikor megláttam őket, egyből az jutott az eszembe, micsoda harmónia lehet a tulajdonos házaspár között, ha még a pedálok is úgy hiányoznak, hogy összhangban vannak egymással.

Megtanultam egyébként pár szabályt. Nem illik más házastársával kettesben beszélgetni soha, sehol, semmilyen körülmények között. Nem írunk sms-t házasságban élő, eltérő nemű egyéneknek. Nem viccelődünk, közvetlenkedünk, mert az félreérthető és amúgy is EGYÉRTELMŰ. Titokban izélni azt lehet, az más, az teljesen rendben van. Van, aki amúgy is erre gyúr. Szó szerint. :)

img_5454.JPG

Szóval összességében azt szűrtem le, hogy nem a történelmi kor az, ami jelentőséggel bír, hanem a lehetőségek. Azt gondolom, hogy sokkal nehezebb helyzetben van egy falusi fiatal, aki ráadásul nem is nagyon mozdul ki a szűk környezetéből, akik gyakorlatilag össze vannak zárva és aki bújt, bújt, aki nem, az így járt. Nem nagyon megy itt a társkeresőzés sem, a vakrandik meg hasonlók. Nagyon megnehezítik az amúgy is "lehetetlen küldetést" a pletykák, főleg a női szakaszon. Aki "túl csinosan" öltözik, az biztos k.válkodik valahol, főleg, ha más városban dolgozik. Van, akiről "mindenki" tudja, hogy kivel csalja a házastársát, pedig ő csak egy fedősztori egy másik félrelépésre, de valamiért a másik történet, amiben ő a csúnya, rossz, az jobban tetszik a mohó közönségnek. Nem lennék egyik fiatal helyében sem. Azéban sem, aki párt keres, azéban sem, aki szívesen cserélne. Nem nehéz igazán magányosnak lenni.

img_5491.JPG

Sajnos aztán előfordul, hogy a bánat az alábbi színvonalas italhelyettesítők egyikébe fojtódik...

img_5474.JPG

Szólj hozzá