2016. dec 30.

Disznóól kontra disznóól

írta: Falusi Élet
Disznóól kontra disznóól

Reggel disznóólban jártam.
Máséban.
Olyan helyen, ahol olyan példás tisztaság és rend van, hogy öröm volt nézni. Ez volt az első ilyen élményem. Igaz, nálunk is tiszta az istálló, főleg bizonyos körülmények megváltozása óta, de ez annál sokkal patentabb rend.

img_5817_2.JPG

Cica keresztanyu épp egy csoffattabb malackát ápolgat.

img_5819.JPG

Itt pedig egy másik nagynéni puszizkodik. Sőt, amikor Fanni túlságosan bizalmasra vette a figurát és a malacok orrát simogatta, bizony igen szigorúan méregette és ugrásra készen figyelte, hogy mikor kell közbelépnie. Szerencsére nem kellett, csak böködés lett belőle, mert a kis disznó kisdisznók, általában elugráltak. A képeken nem mellesleg látszik, milyen tiszta az alom.

És van az a disznóól, ami gyakorlatilag érthetetlen és szintén kemény munka árán jön létre. Volt egyszer egy romantikus, muskátlis tanyánk, amin a férjem, a fia, az unokaöccse és a testvére heteken át keményen dolgoztak, hogy az eladó által ránk hagyott mocskot eltakarítsák és egy gyöngyszemet varázsoljanak belőle. Selymes, tiszta, szépen lenyírt fű, gondozott birtok, élhető élettér lett belőle. Tiszta, takaros, barátságos kis házikó. Aztán "jöttek is a rokonok, ismerősök sorra, gyűlik a sok".... sütemény és rétes helyett szemét, kutyaürülék és sikerült alámenni annak az állapotnak, ami alá azt hittük, lehetetlen. 2016 legszomorúbb tanítása azt hiszem, ez. Szkafanderes, vegyvédelmis, alsó hangon 10 fős brigádnak kell majd január másodikán kijönnie. Az udvar többi része és a ház belseje 18 éven aluliak számára nem ajánlott.

img_5816.JPG

Ja, azok ott a mi székeink szétdobálva. Kicsit sem rendeltetésszerűen használva.

Szólj hozzá