2018. aug 26.

Aki falun él, az iszik is rendesen

írta: Falusi Élet
Aki falun él, az iszik is rendesen

Legalábbis állítólag. Bár ennek a falunak elfelejtettek szólni, így aztán nincs is tömve minden kocsma a helyi legendás részegekkel. Affenébe. Pedig mennyi szuper mókás vicc alapja az, hogy van a falusi Sanya, aki mindig tökrészeg, és ontja magából a poénokat. Mert ugye általában az alkoholisták ilyen szuper vicces mókamesterek. A többiek meg körbe ülik, és csillogó szemmel, kacagva hallgatják.

Az tény, hogy falun az ember hamarabb kap ajándékba házi pálinkát, mint mondjuk egy méregdrága whisky-t, vagy egy borkülönlegességet. Ennek az oka legfőképpen az, hogy Mari néni miután elteszi a befőttet, meg befőzi a lekit, a maradék gyümölcsöt nem hagyják a fa alatt rothadni, hanem szeszt főznek belőle. Amikor pedig kedveskedni akarnak valakinek, adnak az általuk termesztett gyümölcsből előállított nedűből. Ahogy a paradicsomból elkészül a télire befőzött lecsó, illetve paradicsomlé, ugyanúgy a gyümölcsből a pálinka vagy a bor. Minél több a gyümölcs, annál több a pálinka. Viszont attól, hogy falun élünk éppen, és sokszor kapunk igazán jó pálinkát is, még nem lettünk alkoholisták. Szeretem a pálinkát kifejezetten, mégsem iszom minden áldott nap.

Valahogy, a nagyvárosi alkoholbetegek nem kapnak ekkora rivaldafényt. Pedig amikor az alkoholfüggő dúsgazdag Nagyember/Nagysága jól betintázik, az pont olyan, mint amikor a falusi embertársa teszi ugyanazt. A különbség maximum annyi, hogy az egyik egy drága, díszdobozos szeszt csap az öltönyös/kiskosztümös hóna alá, a másik pedig egy jóféle házit ölelget atlétában, klott gatyában vagy éppen otthonkában (ha már sarkítunk, csináljuk rendesen). Az egyik a dolga végeztével taxival, a másik meg négykézláb fog hazamenni, de a végeredmény ugyanaz. Két beteg ember, akit ugyanaz a kór kínoz, ugyanúgy szenved és pont ugyanarra a segítségre lenne szüksége. Talán Sanyának/Marisnak annyival könnyebb is, hogy róla mindenki tudja, hogy a falu alkesza, és békén is hagyják. Míg Nagyembertől/Nagyságától kínjai mellett elvárják, hogy rohadt sokat keressen, mindig szívdöglesztően nézzen ki, és 0-24-ben teljesítsen szexuálisan is csillagos ötösre. Sanyával/Marissal legalább senki sem akar kufircolni, max ők fanyalodnak egymásra.

Nem mondom, hogy nincs egy-két iszákos, mert természetesen van. Miután népbetegségről beszélünk, fura is lenne, ha nem tudna ez a falu is előállítani legalább párat. De az biztos, hogy jóval kevesebb az alkoholisták aránya itt, mint azokban a településeken, ahol eddig laktam. Én a nagyobb városokban sokkal komolyabb eseteket láttam, ráadásul még olyan klasszikus, alsógatyás, drótszamarába kapaszkodós díszrészeggel még nem is találkoztam itt. Sem olyannal, aki az árokparton aluszikált, de még azzal sem tudok elbüszkélkedni, hogy ismerek olyat, aki ötven évesen az anyjával lakik, mert minden pénzét elissza még hónap elején. Azt hiszem, itt az ideje szólnom, hogy valamit elnéztek, és el kellene kezdeni tisztességesebben zülleni.

img_6018_1.JPG

 

Szólj hozzá

falu alkoholizmus falusiélet