2018. dec 12.

Elromlott a fűtés? Zárjuk be az óvodát!

írta: Falusi Élet
Elromlott a fűtés? Zárjuk be az óvodát!

img_7227.JPGHétfőn reggel a lányom durcásan kérdezte, hogy miért nem vehet fel szoknyát. A válasz már rutinos volt, azért, mert hétfő van. Spórolásiból ugyanis pénteken asap kikapcsolják a fűtést az oviban, és hétfő reggelig nem is kapcsolják vissza. Az, hogy a mínuszokban a falak teljesen áthűlnek, az senkit sem érdekel. Mert azért ez mégsem egy stadion, hanem egy hülye óvoda sok kis taknyossal. Egy idő után a szó legszorosabb értelmében is. Sokat dühöngtem már az előző években (ÉVEKBEN), hogy időnként olyan hideg van, hogy ha megtehettem, ott sem hagytam a gyereket. Hétfőnként ugye alap, hogy kell a mellény, és a pulcsi is, a bélelt nadrággal együtt, hiszen ők ugye alapvetően még a földön ülve játszanak. Nem ritka, hogy reggel 16 fok körül van.

Természetesen nem csak az okoz problémát, hogy spórolnak, hanem hogy állandóan elromlik a fűtésrendszer. Reszelgetnek rajta itt-ott egy kicsit, aztán jól van az úgy. Egy kis ragtapasz a sebre, aztán hadd menjen. Komolyabb újítás nem kell annak, az csak egy óvoda, alig hatvan gyerekkel. Pedig milyen nagy harc megy azért, hogy minél több gyerek járjon ide! Jöjjenek csak a szomszédos falukból, ne menjen senki gyereke a városiba, sőt, de csodás, még a határon túlról is lesz gyermek. A pénz a gyerek után jól jön, csak költeni ne kelljen rájuk egy fillért se.

Aztán persze, ha megfázik a gyerek, és úgy megy köhögve, arcára száradt takonnyal, az meg nem tetszik. Igaz, most az óvónők egy része is csúnyán lebetegedett. Az egyiküknek hetek óta elhúzódó tüdőgyulladása, a másiknak Donald kacsa hangja van. De hát úgy kell nekik, miért nem tanultak valami másnak. Az iskolában mindig jó meleg van, mentek volna oda.

Elkanyarodtam, de vissza a hétfőhöz. 10:30 körül hívott az óvónéni, hogy ne aggódjak, nincs semmi baj, csak jó lenne, ha haza tudnám vinni a gyereket ebéd után, mert elromlott a fűtés, nem tudják őket lefektetni. A kérdésemre, hogy mégis hány fok van ott, azt a megnyugtató választ kaptam, hogy már jó az idő, 18 fokra felmelegedett.  Természetesen azonnal elmentem a kislányomért. A gondozók izgatottan közölték, hogy rendkívüli állapot van, két napra bezár az óvoda, szerdán délutánra lesz fűtés. Én már egy órával később tudtam, hogy nem lesz. Az a szomorú, hogy ez egyáltalán nem rendkívüli állapot. A fűtés évek óta rossz állapotban van, csak a fenntartót nem érdekli, mert sokba kerül megcsináltatni. Nyilván senki fontos ember gyereke nem jár oda, így akkor meg minek arra költeni.

A vicces kommunikáció az, hogy tavaszig legyünk türelemmel. Tavaszig cseszd meg. December 10-től tavaszig. Az volt a mondás, hogy ma lesz egy értekezlet, erről a "rendkívüli" helyzetről, és aztán egyenként tájékoztatják a szülőket. Nyilván senki sem merte a tájékoztatást bevállalni, így egy csoffadt fészbúk üzenet lett belőle, még csak nem is hivatalos, egy anyukával megüzenték az óvónénik, hogy hétfőig biztosan nem lesz óvoda, aztán majd kiderül. Lehet, hogy rosszul tudom, de már nem kötelező az óvoda??? Nem kötelező egy bizonyos óraszámot ott eltölteni, főleg egy nagycsoportosnak? És mi van a szülőkkel? Ezt csak így meg lehet tenni? Mától nincs óvoda, oldd meg!

Tehát összegezve: 2018-ban Magyarországon egy anyukával egy fészbúk csoportba megüzenik, hogy bezár az óvoda. Hivatalos kommunikáció nincs. Ez van, egyed, ha nem tetszik, menjél el, és vigyed a szaros kölyködet is.

A család kurva fontos, csak családtagok ne legyenek.

Szólj hozzá

család falu óvoda falusiélet falusi óvoda